Procjena

Izvješće o procjeni sadrži detaljan i sveobuhvatan pregled broda u smislu njegovog stanja. Za razliku od procjene prije kupnje, izvješće o procjeni uključuje, uz procjenu svih komponenti vezanih uz opće nedostatke i oštećenja, obračun na bazi troškova i opseg potrebnih popravaka – a sve na temelju popisa ...

Izvješća
o šteti

Već dugi niz godina radimo pouzdano i neutralno s renomiranim osiguravajućim društvima u smislu najma i posredovanja jahti. Naša poslovna struktura je prednost, posebno za štete u hrvatskim teritorijalnim vodama. Možemo riješiti pitanja za međunarodna osiguravajuća društva na hrvatskom Jadranu, bez dugih putovanja ...

Carinjenje u Hrvatskoj

SVA PLOVILA koja su bila u hrvatskoj marini u trenutku ulaska u EU, 01.07.2013, MORAJU napraviti carinsku deklaraciju. Plovila koja su starija od osam godina, s dužinom do 12 metara, carine se po stopi od 1,7%, jahte duže od 12 metara će biti oslobođene carine. Kao što smo i očekivali biti će potrebno ispuniti određene uvjete.

više više više

Dobrodošli!

Teško je naći drugo prijevozno sredstvo u kojem je međudjelovanje prirodnih elemenata tako istaknuto kao kod jahte.
Svaka jahta je drugačija, baš kao i svaki vlasnik jahte – bilo da se radi o dizajnu, materijalu izrade, kvaliteti ili stanju.
Postavili smo si zadatak da ovdje objektivno i stručno govorimo o stanju i vrijednosti. .

   
   
 

O nama

MAG. Gerhard
Bergmann

 
     

MARITIME CONSULT je partner tvrtke Offshore Boote GmbH iz Beča, koja se tijekom posljednjih 20 godina pod vodstvom austrijskog veterana u sportu motornoj jahti, Gerharda Bergmanna, razvila u najveću čarter tvrtku u Hrvatskoj.

Tijekom tih godina stekli smo veliko znanje, puno iskustva, procijenili, kupili i prodali bezbroj jahti, a tržište jahti i pripadajuće probleme poznajemo bolje od bilo koga drugog. Naravno, učimo kontinuirano kroz praksu, obuku i tehničku literaturu.

Mi smo konstanta u poslovanju s jahtama - posebice u Hrvatskoj. S našim uredima u Marini Kremik / Primošten i Rogoznici i s više od 20 članova osoblja koji među ostalim jezicima govore i njemački, u mogućnosti smo obaviti poslove lokalno bez potrebe za naplatom visokih putnih troškova. Zbog naše velike radne snage, u mogućnosti smo provoditi velike projekte profesionalno i učinkovito. Tijekom godina stvorili smo odličnu infrastrukturu na licu mjesta što olakšava mnoge situacije.

Naš kućni pravni odjel osigurava da uvijek budemo u tijeku sa zakonskim odredbama, te da sastavljamo kompetentna i stručna izvješća vezana uz porezna i carinska pitanja u Hrvatskoj, te tako možemo izaći na kraj sa složenom korespondencijom i ako je potrebno, osnovati tvrtke.

Vi biste također trebali imati koristi od našeg iskustva
Mag. Gerhard Bergmann

                   

   
   
 

Procjena
prilikom
kupnjen

 
 

 

 

Čak i kada se radi o jahtama, željena cijena je vrlo različita od kupoprodajne cijene. Dakle, procjena prilikom kupnje je vrlo korisna osnova za odluku, kako za prodavatelja, tako i za kupca.

Ako Vi, kao prodavatelj, želite saznati koju cijenu možete postići kao realnu prodajnu cijenu Vašeg plovila, preporučamo, naročito sada u prezasićenom tržištu rabljenih plovila, procjenu plovila. Dobit ćete konkretnu ideju o tome što je izvedivo i, iznad svega, procjena prilikom kupnje je izvrstan alat u smislu prodaje, jer osim realne tržišne vrijednosti, pokazuje stvarno stanje broda, što svakako stvara puno povjerenja kod potencijalnih kupaca.

Ako želite kupiti jahtu, te ste načelno pronašli odgovarajuću jahtu i opširno se informirali o tipu jahte, uvijek je poželjno da svoju jahtu iz snova date još jednom pregledati od strane treće osobe. Vrlo objektivan pogled neovisne osobe može pomoći da se izbjegnu financijski gubici. Želja za novom jahtom može lako zamagliti objektivno gledište. Mali nedostaci, koji su od strane prodavatelja prikazani kao nebitni, kasnije mogu ispasti vrlo skupi. Tako primjerice procjena prije kupnje predstavlja izvrsnu odluku – predstavlja temelj za potencijalnog kupca jahte.

Kod procjene prije kupnje na temelju pregleda utvrđujemo sva relevantna pitanja jahti i brodova. Vrsta i trajanje korištenja, kao i stanje, funkcije, sigurnost i cjelokupno neophodno održavanje ili troškovi održavanja se uzimaju u obzir.

Podrazumijeva se da Vas nakon procjene, a prije kupnje, savjetujemo u pogledu svih relevantnih pitanja koja se odnose na kupnju ili prodaju - kompetentno i neovisno.

   
   
 

Procjena

 
 

 

 

Izvješće o procjeni sadrži detaljan i sveobuhvatan pregled broda u smislu njegovog stanja. Za razliku od procjene prije kupnje, izvješće o procjeni uključuje, uz procjenu svih komponenti vezanih uz opće nedostatke i oštećenja, obračun na bazi troškova i opseg potrebnih popravaka – a sve na temelju popisa nedostataka. Također, standardne vrijednosti amortizacije igraju veliku ulogu u realnoj procjeni jahte, te su također uzete u obzir.

Nadalje, analiza tržišta usporedivih brodova se provodi na temelju podataka plovila. Na temelju te dvije vrijednosti utvrđuje se procijenjena tržišna vrijednost.

Sve veći broj osiguravajućih ili leasing društava definira svoje bonuse i plaćanja najma na temelju izvješća o procjeni, a to također može biti osnova za nositelja police kako bi se smanjila vrijednost osiguranja, koja može dovesti do velikih ušteda kod velikih jahti.

Trenutno problemi s oporezivanjem u Hrvatskoj pred pristupanje Hrvatske Europskoj uniji u srpnju 2013. predstavlja relevantnu temu, tako da će neovisna i objektivna procjena imati veliku ulogu.

   
   
 

Izvješća
o šteti

 
 

 

 

Već dugi niz godina radimo pouzdano i neutralno s renomiranim osiguravajućim društvima u smislu najma i posredovanja jahti.

Naša poslovna struktura je prednost, posebno za štete u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Možemo riješiti pitanja za međunarodna osiguravajuća društva na hrvatskom Jadranu, bez dugih putovanja, a time i vrlo jeftino. Nadalje, naš tim može napraviti izvještaj na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, što omogućuje klijentu uštedu na prijevodima.

Za pripremu izvješća o šteti, s potpunim razumijevanjem troškova popravaka istražujemo zamjensku vrijednost i mogući rezultirajući gubitak vrijednosti.

Specijalni zahtjevi, opsežna oštećenja ili problemi tijekom pokrivanja šteta mogu izvješće o šteti učiniti poželjnim ili čak nužnim.

Nisu sve štete očite niti ih može otkriti amater. Ako šteta nije uočena u akutnom slučaju, to može dovesti do velikih gubitaka ili barem do neočekivane amortizacije.

Procjenitelj utvrđuje štetu za Vas i čuva Vaše osobne stvari sve dok se ne obave popravci, čime možete izbjeći velike troškove. Rad je dokumentiran fotografski i pismeno, a to može biti od pomoći i na sudu.

   
   
 

Carinjenje u Hrvatskoj

 
 

 

 

Svi vlasnici čija su plovila bila u carinskom skladištu u trenutku ulaska u EU, 01.07.2013., tj. u hrvatskoj marini, moraju poduzeti određene radnje i napraviti carinsku deklaraciju. Bez obzira na veličinu, starost i da li je na kraju dana plaćanje potrebno ili ne.

Što se tiče plovila koja nisu bila u marini u trenutku pristupanja EU, do danas nema konkretnih izjava.

Plovila koja su starija od osam godina, s dužinom do 12 metara, carine se po stopi od 1,7%, jahte duže od 12 metara će biti oslobođene carine samo u slučaju plovnosti kategorije A ili B. Čak i u slučaju da ne postoji obveza plaćanja carine, carinska deklaracija se mora napraviti.

Za neoporezive jahte koje su mlađe od 8 godina plaća se puni iznos PDV-a.

Mjera carinskog postupka mora biti dovršena u roku od 18 mjeseci nakon zadnjeg registriranog carinskog ulaska. Ovo je trebalo bitiobavljeno tijekom poznate 18 – mjesečne regulacije, koja je postojala u Hrvatskoj prije pristupanja EU. Stoga treba požuriti ako je to bilo prije nekog vremena.

Vezano za carinsku deklaraciju, potreban je dokaz o izvršenoj registraciji prije 1.7.2005, kao i brojni drugi dokumenti koji se moraju dostaviti. Ovdje se mora pristupiti s najvećom pažnjom, jer vlasti mogu insistirati na punom oporezivanju - 25 % - u slučaju podnošenja neprihvatljivog dokaza.

Što se tiče određivanja fer vrijednosti jahti, za jahte koje se nalaze u Schwacke katalogu koristit će se isti. Za nešto starije jahte, one koje se ne nalaze u ovom katalogu, carinska služba će na temelju istraživanja odrediti vrijednost.

U suštini, možemo pretpostaviti da će količina posla kod starijih plovila vjerojatno biti veća, jer ovdje moramo intenzivno istraživati, kako bismo utvrdili realnu fer vrijednost što će služiti kao osnova za carinjenje.

Cijeli postupak uključuje mnoge pripreme i posjete različitim uredima. Iako postupak mogu obaviti i sami vlasnici, isti je veoma stresan i zahtijeva mnogo vremena, zbog jezične barijere i složenosti zadataka.

Mi možemo poduzeti sve potrebne mjere za učinkovitu i jeftinu carinsku deklaraciju i na taj način osigurati nesmetan početak nadolazeće sezone vodenih sportova u Hrvatskoj.

Budući da mnogi vlasnici plovila čekaju s deklaracijom doslovce do posljednjeg trenutka, moramo Vas upozoriti: s procijenjenih 10.000 brodova koji spadaju pod ovu regulativu, očekuje se značajna količina prijava, što će svakako preopteretiti nadležne hrvatske carinske službe. Stoga savjetujemo sve vlasnike da što prije dostave dokumentaciju kako bi se izbjegao zastoj u obradi, što u konačnici pada na leđa vlasnika.

Prve i jednostavne procedure smo obavili, što se tiče posebnih slučajeva, treba sačekati do objave zakonskih pravila. Ovaj postupak zahtijeva najveću pažnju, jer u slučaju odbijanja, još uvijek postoji opasnost da vlasnici plate dodatni hrvatski PDV od 25 %.

   
   
 

Konakt

 
 

 

 

Consultatio d.o.o.
Ante Starčevića 3
HR-22203 Rogoznica
Tel: +385 / 992 170 915
Fax: +385 / 22 571 460

Offshore Boote GmbH
Baumgasse 83
A-1030 Wien
Tel: + 43 / 1 / 799 23 45
Fax: + 43 / 1 / 799 23 45 - 417

E-Mail: info@maritim-consult.com